Jak wzmocnić odporność na jesień?

Poziom trudności artykułu

Łatwy
Średni
Specjalistyczny
Układ odpornościowy niestrudzenie pracuje przez cały rok aby chronić nas przed różnego rodzaju infekcjami. Czy wiesz, że w trakcie sezonu jesienno-zimowego jesteś bardziej narażony/a na infekcje wirusowe i bakteryjne? Niekorzystne warunki atmosferyczne - wilgoć, zimno, mała ilość słońca - wpływają, nie tylko na Twój komfort cieplny, a również na funkcjonowanie Twojego organizmu.

Spis treści:

  • Jesień - czas obniżonej odporności
  • a) Niedobory witaminowe
  • b) Czynniki fizyczne wpływające na zachorowania
  • Jak poprawić odporność przed jesienią?
  • a) Aktywność fizyczna
  • b) Relaks - Masaż twarzy i masaże Peruwiańskie
  • c) Odpowiednia dawka snu

 

Jesień - czas obniżonej odporności

Jesienią nasza odporność jest nieco słabsza niż podczas lata i wiosny - jest to zależne od wielu czynników takich jak: niedobory witaminowe, redukcja ekspozycji na słońce oraz warunki atmosferyczne. Poniżej szczegółowo opisano przyczyny jesiennego osłabienia układu odpornościowego.



 

Niedobory witaminowe

Pierwszym z czynników, wpływających na układ odpornościowy w sposób niekorzystny jest pojawienie się niedoborów witaminowych. W Polsce jesienią dochodzi do zmniejszenia dostępności wielu pokarmów roślinnych w postaci świeżej, co może prowadzić do mniejszej podaży spożywanych witamin i minerałów. 

Niedobór witaminy C prowadzi do osłabienia układu odpornościowego oraz większej szansy na infekcje [1]. Duże ilości witaminy C można znaleźć w owocach takich jak: kiwi, truskawki, cytryny; oraz warzywach: papryce czerwonej, świeżych/gotowanych brokułach. Są to produkty, których dostępność maleje podczas sezonu jesienno-zimowego - dodatkowo ceny części z nich znacznie wzrastają podczas jesieni, co może zniechęcać ludzi do zakupu.

Również niedobory cynku, selenu, żelaza, miedzi, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy B6, witaminy D i E mogą wpływać na sprawność odpowiedzi układu immunologicznego[2]. Zaleca się suplementowanie witamin: C, D oraz tych z grupy B w sezonie jesiennym, w celu utrzymania prawidłowych poziomów energii [3].

 

Czynniki fizyczne wpływające na zachorowania

Podczas jesieni organizm ludzki zmaga się z dużą dozą czynników fizycznych, które osłabiają go. Ciągłe wahania temperatury, nagłe jej spadki, duża wilgotność powietrza, częste opady atmosferyczne oraz mała częstotliwość ekspozycji na światło słoneczne wpływają na organizm. 

Przez małą ekspozycję słoneczną dochodzi do niedoborów witaminy D, która wpływa na odpowiedź układu odpornościowego - jej deficyt może wpływać na pojawianie się chorób o charakterze autoimmunologicznych [4]. Zaleca się suplementacje witaminy D3 w sezonie jesienno-zimowym na terenie Polski - w 2018 roku powstały wytyczne, dotyczące suplementacji witaminy D, mówiące o odpowiedniej dawce dla osób o różnym wieku [5] - najmądrzejszym rozwiązaniem wydaje się jednak konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu, który określi odpowiednią dawkę dla Ciebie.

Część środowiska naukowego wierzy, że ekspozycja na zimno osłabia układ odpornościowy [6]. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o odpowiednią warstwę termoizolacyjną w zimniejsze pory roku - dobrym pomysłem może okazać się zakup ciepłej kurtki oraz szalika, które skutecznie ochronią przed zimnem.

 

Jak poprawić odporność przed jesienią?

Nikt nie lubi chorować - podwyższona temperatura, bóle gardła, zatkany nos oraz kaszel należą do objawów przykrych, które skutecznie powstrzymują przed korzystaniem z życia. Poniżej szczegółowo opisano parę strategii zaradczych, które mogą pomóc Ci wzmocnić odporność przed jesienią.

 

Aktywność fizyczna

Środowisko naukowe donosi, że aktywność fizyczna prowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego - co za tym idzie nasz układ odpornościowy radzi sobie lepiej z chorobami zakaźnymi [7]. Niektóre źródła podają informacje, jakoby aktywność fizyczna:

  • pomagała pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych z dróg oddechowych,
  • wpływała na przeciwciała i białe krwinki,
  • podnosiła chwilowo temperaturę ciała, redukując tempo namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • zmniejszała stężenie hormonów stresu, które są odpowiedzialne za osłabienie układu odpornościowego [8].