Spis treści:
- Jakie są objawy nietolerancji laktozy?
- Czego nie wolno jeść przy nietolerancji laktozy?
- Co jest na nietolerancję laktozy?
- Czym skutkuje nietolerancja laktozy?
🥛 Jakie są objawy nietolerancji laktozy?
Dwucukier laktoza to połączenie cząsteczki glukozy i galaktozy. To specyficzny cukier, który jest mniej słodki niż glukoza lub sacharoza, dlatego też posiada niższy indeks glikemiczny. U osób zdrowych pełni ważną rolę w pobudzaniu motoryki jelita, a jednocześnie posiada właściwości, pozwalające na regenerację nabłonka jelitowego. Niestety, nie każdy może spożywać laktozę.
🤔 Żeby zrozumieć istotę problemu, jego objawy i sposób leczenia, warto zastanowić się, jakie są przyczyny nietolerancji laktozy? Podłoże nietolerancji laktozy może być dwojakie:
- Niedobór laktazy - enzymu odpowiedzialnego za metabolizm laktozy. Najczęściej jest to konsekwencja uwarunkowań genetycznych.
- Hipolaktazja - obniżona aktywność laktazy. Ten wariant również może wynikać z uwarunkowań genetycznych, ale zdarza się też, że choroba rozwija się w efekcie uszkodzenia powierzchni błony śluzowej w jelicie (hipolaktazja wtórna).
🧓 W rozwoju nietolerancji laktozy duże znaczenie odgrywa również wiek, ponieważ obserwuje się, że u osób starszych organizm wytwarza coraz mniej enzymu.
🩺 Objawy spowodowane nietolerancją laktozy dotyczą przede wszystkim układu pokarmowego
Wśród najbardziej charakterystycznych wymienić należy:
- ✅ bóle brzucha;
- ✅ wzdęcia;
- ✅ wiatry;
- ✅ biegunki;
- ✅ uczucie pełności;
- ✅ słyszalne ruchy perystaltyczne w jelitach.
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą przyjmować różne nasilenie, w zależności od indywidualnej sytuacji pacjenta i stopnia niedoboru laktazy.
🚫 Czego nie wolno jeść przy nietolerancji laktozy?
Ponieważ laktoza jest dwucukrem występującym głównie w produktach mlecznych, osoby zmagające się z chorobą powinny wyeliminować z jadłospisu nabiał. Dieta eliminacyjna produktów mlecznych powinna obejmować stosunkowo niedługi czas, tj. do momentu ustąpienia typowych dla nietolerancji symptomów.
Następnie należy ostrożnie wprowadzać do diety produkty, aż do momentu ponownego pojawienia się objawów. Celem takiego postępowania jest ustalenie, jaka ilość laktozy jest tolerowana przez organizm.